Od promjene pelena do pronalaženja vremena za zatvaranje očiju – odnosno spavanja, biti roditelj prvi puta nije lako!

Nema ograničenja u broju briga koje roditelj prvi put ima. Jesam li stavio pelenu unatrag? Jesam li pregrijao bocu? Kako držati glavu? Hoće li ova beba ikada prespavati noć? Udahni. Proći ćete kroz to i bit će lakše. Obećajemo! Jedan od najvažnijih savjeta za roditelje prvi put je sljedeći: uđite u rutinu, organizirajte se.

Znamo, zvuči jednostavnije reći nego učiniti. No, važno je da vi i vaš partner pokušate generirati rutinu od samog početka. Ne samo da je zdravo staviti svoje dijete na raspored, već će i smanjiti napetost između vas i vašeg partnera i dati vam jednu stvar manje o kojoj morate brinuti. Izmjenjujte se i zapamtite da ste oboje u ovome zajedno. Jednostavan način da ostanete na rutini je sastavljanje popisa odnosno organizacija. Pogotovo kad je beba u blizini, lako je zaboraviti najjednostavnije zadatke. Bilo da se radi o kratkom popisu na vašem mobitelu ili zgužvanoj potvrdi na dnu torbice, pomaže da zapišete i najobičnije zadatke. Ne samo da vam popisi pomažu pri sjećanju, već postoji i osjećaj postignuća dok prekrižite svaki dovršeni zadatak.

Najvažniji savjet za roditelje prvi put je zapamtiti da NITKO nije savršen.

Svi oni drugi roditelji na koje gledate sa zavišću, oni roditelji zbog kojih to izgleda tako lako, čak i oni se svakodnevno bore. Biti roditelj po prvi put je poput hodanja kroz labirint s povezom na očima. Ne postoji jedan ispravan način da se nešto učini, već milijun različitih putova kojima se može doći do iste destinacije.

Ne postoji određena tajna kako postati dobar roditelj. Nijedna knjiga za bebe, online članak ili naslijeđeni savjet neće biti brzi rješenje za osiguranje savršenstva. Zapravo, biti roditelj znači biti savršeno nesavršen. Radi se o učenju na svojim pogreškama i ispravljanju istih. Riječ je o malim trenucima. Osmijesi i sreća koji vam daju leptiriće i trenutci koji će trajati cijeli život. Svim roditeljima koji su prvi put postali roditelji upućujemo: Ako osjećate da radite pogrešno, vjerojatno to radite kako treba!

Kidily je uz vas da svoju organizaciju upotpunite na najbolji način, a organizaciju je najbolje napraviti i prije dolaska djeteta! Kako se organizirati prije dolaska djeteta te koje proizvode preporučamo pogledajte u našem prošlom blogu!

Vaš Kidily