Razmislite – koliko ste puta čuli svjedočanstva roditelja o novoj, sve samo ne opuštajućoj i bezbrižnoj, dimenziji putovanja s malom djecom? Razumljivo je da, dolaskom novog člana obitelji, svako putovanje dobiva novi predznak i dozu uzbuđenja – rutina se mijenja, lista stvari koje treba spakirati povećava se za nekoliko puta, niz je vanjskih faktora koje je teško predvidjeti i kontrolirati. No, nepotreban stres djeteta i roditelja je nešto što se kvalitetnom pripremom i organizacijom može izbjeći. Naime, cijeli niz preduvjeta za kvalitetno i opušteno proveden odmor s malim djetetom moguće je osigurati prije samog odlaska na put, i to planiranjem samog puta i nabavkom odgovarajuće opreme za što ugodniji boravak na destinaciji.

Na samo putovanje bilo bi idealno krenuti u doba dana koje beba obično provodi spavajući. Prije svega, potrebno je voditi računa o svim mjerama sigurnosti, odnosno pravilnom postavljanju autosjedalice, ugodnoj temperaturi u automobilu i UVA zaštiti na prozorima vozila.  Nastojte izbjegavati dojenje u vožnji, odnosno učinite stanku za hranjenje. Općenito, kratke stanke na svježem zraku su preporučljivo osvježenje za sve putnike, ali i dealna prilika za prozračivanje automobila. Ako se dijete hrani adaptiranim mlijekom, svaki obrok treba biti svježe pripremljen u čistoj bočici i s novom dudom. U tu svrhu je praktično ponijeti i termos bocu za prokuhanu vodu. Nadalje, potrebno je imati pri ruci nekoliko čistih pelena, vlažne maramice, kremu za mazanje, prostirku za prematanje, vrećicu za otpad i rezervnu odjeću. Nije na odmet ponijeti i djetetovu omiljenu igračku ili drugi predmet koji prepoznaje i kojem se veseli, kako bi mu put bio što manje stresan. Kao što ste se vjerojatno već uvjerili, dojenčad se ugodno osjeća u ‘poznatim’ situacijama, stoga nije na odmet pružiti im djeliće svakodnevne rutine prilikom duljih vožnji, koliko prilike to dopuštaju.

Ukoliko odsjedate u nekom od turističkih smještajnih objekata, provjerite razinu opremljenosti – često je u sklopu obiteljskih smještaja uz nadoplatu dostupna osnovna oprema za djecu. No, ne prepuštate li stvari slučaju, na put ponesite opremu koja će, uz maksimalnu praktičnost, učiniti djetetu, a samim time i vama, boravak na destinaciji što ugodnijim. Također, iako vam se može učiniti da se za nekoliko tjedana u godini ne treba pretjerano pripremati u smislu investiranja u putnu opremu, razmišljajte dugoročno – čekaju vas brojna druga putovanja s mališanom. Uostalom, za većinu tih predmeta pronaći ćete korisnu primjenu i u svakodnevnom, ‘redovnom’ obiteljskom životu.

Kako biste bili mobilni, odaberite lagana i kompaktna sklopiva dječja kolica s UPF50+ krovom te prostranom košarom za prenošenje dječjih potrepština. Opremu za duge šetnje na svježem zraku i boravak na plaži spremite u veliku, praktičnu torbu s rashladnim pretincem za tekućinu. Obavezno ponesite i zaštitno pokrivalo za glavu, zaštitnu odjeću te dječju kremu s visokim faktorom.

Kako ne biste morali preskakati večernji ritual kupanja, na putovanje, uz uobičajenu kozmetiku, ponesite praktičnu sklopivu kadicu ili kadicu na napuhavanje. Također, s obzirom da ćete s vašim mališanom ići na brojna putovanja, a miran san ne bi trebao biti predmetom kompromisa, svakako razmislite o ulaganju u kvalitetni sklopivi putni krevetić. Ponuda je raznolika, a krevetići često imaju brojne korisne dodatke, poput mreže protiv komaraca. Također, krevetići koji imaju ulaz s patentnim zatvaračem u kasnijim fazama djetetova razvoja mogu postati dio stalne postave namještaja djetetove sobe u funkciji ‘mini igraonice’.

I za kraj, jednom kada vaša beba spokojno zaspi, ne zaboravite na sebe i ‘ukradite’ barem pola sata uz osvježavajuće piće u ugodnom društvu na terasi. Najbolji prijatelj bezbrižnih i sigurnih trenutaka roditeljskog opuštanja svakako je baby monitor, uz kojeg ćete bez straha i grižnje savjesti uživati i u trenucima kada vaše dijete spava u drugoj prostoriji.

Imate li Vi savjeta za roditelje koji planiraju prvo putovanje s mališanom?

 

Savjetujemo:

 

 

 

http://kidily.hr/shop/kupanje-i-njega/kadice-i-stalci/babymoov-kadica-na-napuhavanje/

 

http://kidily.hr/product-category/djecja-oprema/baby-monitori-djecja-oprema/