U današnjem blogu donosimo Vam zanimljivo istraživanje, što novorođenče doživljava i provodi u prvome satu rođenja! Istraživanje je provedeno na 28 beba, odvijalo se u Švedskoj te su se proučavala ponašanja novorođenčadi. Vjerujemo da će ovaj blog biti zanimljiv trudnicama te tek novopečenim mamama! Jeste li ikad uopće promislili što beba proživljava u prvih sat vremena? Ako niste, donosimo vrlo zanimljiva događanja mališana!

0 minuta: Beba plače snažno po prvi puta što služi za buđenje i jačanje malenih pluća!

2 minute: Novorođenče se odmara oko jedne minute čvrsto stisnuto uz majku!

2.5 minute: Kako se razbuđuju, tako prvi puta otvaraju svoje oči. Postupno pomiču svoje glavicu i usta!

8 minuta: Postaju još aktivniji te drže svoje oči otvorenima po pet minuta u cjelini. Sada bebe postaju sve više zainteresirano za hranu! Pogledavaju majku i ispuštaju slatke, „gladne” zvukove i stavljaju prste u usta!

18 minuta: Ovo je bilo iscrpljujuće za njih, a sada je vrijeme za odmor!

36 minuta: Bebe su vratile snagu i sada se okreću prema majkama oslanjajući se na miris!

62 minute: A sada je na redu dojenje! Vjerojatno uzimaju tek malu količinu koja je zapravo kolostrum, tekućine koja se još nije pretvorila u mlijeko, ali je puna proteina i molekula za razvoj imuniteta. Ovo će stimulirati proizvodnju mlijeka i pomoći da se majčina maternica vrati u prvobitnu veličinu, onu prije trudnoće!

70 minuta: Novorođenče je zasluženo zaspalo!

Nas je ovo istraživanje izuzetno zainteresiralo, a vjerujemo da je i uistinu korisna informacija za osobe koje će tek postati roditelji! Dolazak bebe na svijet je posebno iskustvo kako za bebu, tako i za mamu i tatu – stoga ćete zasigurno cijeli život pamtiti prve minute s bebom.

Kakva su bila Vaša iskustva u prvim trenutcima s bebom? Pišite nam!

Pratite nas na društvenim mrežama za više korisnih savjeta, zanimljivih blogova, ponuda i akcija! Vaš Kidily