Dječje autosjedalice – sigurnost na prvom mjestu!

Sastavni dio popisa opreme za izlazak iz bolnice svakako je i autosjedalica – biti će potrebna već prilikom izlaska iz rodilišta. Naravno, kada je sigurnost djeteta u pitanju – kompromisa nema, i vjerujemo da želite biti sigurni u to da je Vaš odabir najbolji. No, informacija je mnogo, a izbor je još veći – stoga, krenimo otpočetka.

Zakonodavni okvir propisuje, između ostaloga, da je za djecu do 150 cm visine obavezno korištenje autosjedalice. Iako je dopušteno prevoženje djece vezane u autosjedalici ili pomoćnom postolju na prednjem sjedalu vozila, općenita preporuka utemeljena na rezultatima brojnih istraživanja, jest korištenje stražnjeg sjedala. No, valja naglasiti da zakoni pružaju tek minimalne okvire zaštite te se roditelji svakako trebaju informirati i educirati koristeći sve dostupne izvore, te odabrati optimalnu autosjedalicu po mjeri svog djeteta.

Pri odabiru i kupovini autosjedalice, pazite da je autosjedalica zadovoljila potrebna testiranja, da je ovjerena od nadležnih državnih inspekcija, te budite sigurni da je primjerena dobi i uzrastu Vašeg djeteta. Dobar izbor po pitanju sigurnosti i kvalitete su svakako autosjedalice ocijenjene visokim ocjenama na ADAC testiranjima. ADAC testira dječje autosjedalice na tržištu 2 puta godišnje, već tradicionalnom provjerom u četiri velike kategorije: sigurnost, jednostavnost uporabe, ergonomija i prisutnost štetnih sastojaka u presvlakama.

Također, treba imati na umu da pojedini modeli automobila nisu kompatibilni sa svakom autosjedalicom, pa bi bilo dobro pokušati postaviti odabrani model u vozilo prije same kupnje. Naravno, pri postavljanju autosjedalice u automobil, kao i vezanju djeteta u autosjedalicu, uvijek detaljno pročitajte i pratite upute proizvođača autosjedalice koje se odnose na postavljanje autosjedalica u automobilu. Kako bi se smanjila mogućnost da se autosjedalice ne postavljaju na zadovoljavajući način sa stanovišta sigurnosti, razvijena je međunarodna norma ISOFIX (International Standards Organisation’s FIX) koja se odnosi na sistem vezanja dječjih sjedalica za vozilo koji se sastoji od dva nepomična prstena, dva pripadajuća nepomična dodatka na sjedalici i antirotacijske naprave. Svrha ISOFIX sistema je izbjeći ovisnost ispravnosti postavljanja autosjedalice o znanju, vještini i fizičkoj snazi osobe koja je postavlja, te različitim mehanizmima za zaustavljanje pojasa. Utječe na smanjenje kretanja djeteta prema naprijed kod sudara sprijeda, uvođenjem pričvršćivanja naslona sjedalice za strukturu vozila ili sjedišta, čime autosjedalica ‘postaje’ integralnim dijelom vozila. Većina automobila ima pripremu za ISOFIX sustav u serijskoj opremi (noviji automobili obavezno).

Na našem tržištu može se naći nekoliko kategorija autosjedalica. Grupu 0+ čine autosjedalice za bebe od njihovih prvih dana, te su namijenjene za korištenje od izlaska iz rodilišta pa dok je dijete ne preraste težinom ili visinom (obično oko godine dana starosti djeteta, odnosno do težine od 13 kg). Autosjedalice iz grupe 0+/1/2/3 su namijenjene djeci od 0 – 36 kilograma, odnosno od rođenja do otprilike 12. godine djetetova života. Također, postoji i dječji booster za djecu težine barem 15 kg, a dolazi u varijantama s naslonom ili bez naslona. Novost na tržištu i vrlo praktično rješenje za razmotriti je i prva ‘’autosjedalica s kotačima’’ Doona, koja nudi cjelovit i potpuno integrirani putni sustav, koji se u sekundi transformira iz autosjedalice u kolica. Inovativan dizajn roditeljima osigurava sigurno, udobno i praktično rješenje za svoje dijete, kako u autu, tako i izvan njega, te se svojom funkcionalnošću odlično uklapa u užurbani i aktivni način života.

Jednom kada ste odabrali autosjedalicu, informirajte se i o mogućim praktičnim dodacima koji će mališanima učiniti putovanja ugodnijima – to su, primjerice, ljetne navlake, držač za čašu/bočicu, navlaka protiv komaraca i kišna navlaka (za autosjedalice koje se mogu postaviti na kolica).

Za kraj, pojam autosjedalica često se u suvremenoj literaturi i medijskim napisima veže uz izraz ‘’najsigurniji zagrljaj’’, s punim pravom. Svakako zapamtite – koju god autosjedalicu u konačnici izabrali, budite sigurni da je (ispravno) koristite od prvog dana, bez iznimke.